Plasma versus serum: verschil en vergelijking (2024)

Ons bloed bevat verschillende soorten elementen die een essentiële rol spelen. Het is belangrijk dat deze elementen synchroon werken om belangrijke functies van het lichaam te bereiken en te vervullen.

Plasma en serum zijn elementen die in het bloed worden aangetroffen en die essentieel zijn voor het lichaam.

Key Takeaways

  1. Plasma is het vloeibare bestanddeel van bloed dat bloedcellen, voedingsstoffen, hormonen en andere stoffen door het lichaam transporteert. Tegelijkertijd is een serum het vloeibare deel van het bloed dat overblijft nadat stolling heeft plaatsgevonden en de bloedcellen en stollingsfactoren zijn verwijderd.
  2. Zowel plasma als serum zijn voornamelijk samengesteld uit water, maar bevatten verschillende opgeloste stoffen, zoals eiwitten, elektrolyten en voedingsstoffen, terwijl plasma ook stollingsfactoren bevat die een cruciale rol spelen bij de bloedstolling.
  3. Plasma en serum worden in medische en wetenschappelijke contexten voor verschillende doeleinden gebruikt, waarbij plasma van vitaal belang is voor transfusies en de behandeling van bepaalde medische aandoeningen. Serum is een belangrijk diagnostisch hulpmiddel voor het analyseren van de bloedchemie en het detecteren van de aanwezigheid van antilichamen of antigenen.

Plasma versus serum

Een vloeibaar element dat de bloedcellen vasthoudt, wordt plasma genoemd. Anticoagulantia zijn nodig om bloed van plasma te scheiden. Een serum bevat eiwitten. Er zitten geen bloedcellen in het serum. Er is geen bijdrage van serum aan het stollingsproces. Anticoagulantia zijn niet nodig om bloed van serum te scheiden. Het scheidingsproces kost veel tijd.

Plasma versus serum: verschil en vergelijking (1)

Het grootste deel van het bloed bestaat uit plasma. Het is een vloeibaar element dat in het bloed aanwezig is en de bloedcellen in een suspensie van bloed houdt. Het heeft stollingsfactoren die het zeer essentieel maken. De dichtheid van plasma is 1.025 g/ml.

Het serum heeft niets te maken met stolling, waardoor zijn bijdrage nul is in het stollingsproces. Het is rijk aan eiwitten en wordt soms beschouwd als een plasma zonder stollingseigenschappen.

Soortgelijke lezingen

  1. Vitamine C-serum versus retinol-serum: verschil en vergelijking
  2. Vitamine C-serum versus vitamine E-serum: verschil en vergelijking
  3. Bloed versus plasma: verschil en vergelijking
  4. HDTV versus plasma: verschil en vergelijking
  5. Herstellend plasma versus IVIG: verschil en vergelijking
Lees ook: Algen versus mos: verschil en vergelijking

Wanneer het bloed stolt, scheidt het serum zich af van het bloed. De dichtheid van serum is 1.024 g/ml.

Vergelijkingstabel

Parameters van vergelijking:PlasmaSerum
OnderdelenHet bestaat uit zowel stollingsfactoren als serum.Het bestaat uit eiwitten maar heeft geen bloedcellen.
Verworven vanHet spinnen voorafgaand aan het stollen geeft plasma.Het ronddraaien na stolling geeft Serum.
anticoagulantiaDe scheiding van het bloed vereist anticoagulantia.De scheiding van bloed vereist geen anticoagulantia.
SeparatieHet scheidingsproces kost minder tijd en is gemakkelijk.Het scheidingsproces kost meer tijd en is moeilijk.
StollingsfactorenStollingsfactoren zijn aanwezig in het plasma.Stollingsfactoren zijn niet aanwezig in het serum.

Plasma versus serum: verschil en vergelijking (2)

Pin dit nu om het later te onthouden

Pin dit

Wat is plasma?

Plasma kan worden beschouwd als het vloeibare deel van het bloed. Het is wat bloed de vloeibare eigenschap geeft en het in die staat houdt. Van het totale bloedvolume verwerft plasma ongeveer 55%, waardoor het het grootste deel van het bloed vormt.

Omdat het een vloeistof is, moet er een goede hoeveelheid water in zitten. Het is wetenschappelijk getest en bewezen dat plasma voor ongeveer 92% uit water bestaat. Het kan ook worden beschouwd als extracellulaire vloeistof. De kleur van plasma lijkt sterk op die van stro en wordt ook wel een oplossing van eiwit en zout genoemd.

Plasma bevat een groot aantal verschillende eiwitten. Al deze eiwitten zijn in opgeloste vorm in het plasma aanwezig. Sommige van deze eiwitten zijn fibrinogeen, albumine en globuline.

Naast eiwitten bevat plasma een goede samenstelling van hormonen, glucose, elektrolyten, stollingsfactoren, zuurstof en koolstofdioxide. Plasma is belangrijk voor verschillende factoren.

Het helpt bij het in evenwicht brengen van de pH van het lichaam, het handhaven van de bloeddruk en in ruil voor mineralen (kalium, natrium, enz.) fungeert het als een medium. Centrifugatie is het proces dat betrokken is bij het scheiden van plasma van het bloed.

Dit scheidingsproces is heel eenvoudig en kost niet veel tijd. Transfusie van plasma is nodig voor leverpatiënten, traumapatiënten, enz.

Lees ook: Hyperthyreoïdie versus hypothyreoïdie: verschil en vergelijking
Plasma versus serum: verschil en vergelijking (3)

Wat is serum?

Het serum heeft een zeer unieke kleur die zelfs de kleur van bloed een beetje ondersteunt. Het lijkt op de kleur van amber. Het is volledig het tegenovergestelde van plasma in het geval van stolling.

Dit geeft aan dat serum geen stollingsfactoren of eigenschappen heeft. Dit gebrek aan stollingseigenschappen in serum gaf het ook erkenning als het plasma zonder stollingsfactoren.

Het serum bestaat uit alle eiwitten, met uitzondering van de eiwitten die nodig zijn voor de stolling. Naast de eiwitten bestaat het serum ook uit antigenen, elektrolyten, exogene componenten, antilichamen en hormonen.

Het serum wordt ook beschouwd als een uitstekende bron van elektrolyten. Bij een temperatuur van 2 tot 6 graden Celsius kan het gemakkelijk een aantal dagen worden bewaard.

De studie van serum staat bekend als serologie. Het onderzoek naar serum kan nuttig zijn bij het testen van het serum op een aantal ziekten en gezondheidsproblemen. Deze diagnostische tests zijn voor enzymen en hormonen.

Een ander belangrijk gebruik van serum kan de detectie van bloedgroepen zijn. Ook voor het scheiden van serum van het bloed wordt een centrifugaal proces in gebruik genomen. Dit scheidingsproces is moeilijker en kost veel meer tijd in vergelijking met het geval van plasma.

Plasma versus serum: verschil en vergelijking (4)

Belangrijkste verschillen tussen plasma en serum

  1. Het bloedvolume dat wordt opgenomen door plasma is ongeveer 55%, terwijl het in het geval van serum erg laag is.
  2. Er zijn essentiële stollingsfactoren aanwezig in plasma. Aan de andere kant bezit Serum geen stollingsfactoren.
  3. Er is een speciale behoefte aan antistollingsmiddelen voor de scheiding van plasma en bloed, terwijl dat bij Serum niet nodig is.
  4. Het proces van scheiding van plasma van het bloed is heel gemakkelijk en kost niet veel tijd, terwijl hetzelfde proces meer tijd kost en moeilijker is in het geval van Serum.
  5. De draaiende actie voor het stollen resulteert in het verkrijgen van plasma, terwijl het ronddraaien na het stollen serum geeft.
Plasma versus serum: verschil en vergelijking (5)

Referenties

  1. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0021230
  2. https://europepmc.org/article/med/12017326

Plasma versus serum: verschil en vergelijking (6)

Een verzoek?

Ik heb zoveel moeite gestoken in het schrijven van deze blogpost om jou van waarde te kunnen zijn. Het zal erg nuttig voor mij zijn, als je overweegt het te delen op sociale media of met je vrienden/familie. DELEN IS ️

Plasma versus serum: verschil en vergelijking (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6446

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.